سیستم دیوار خاک مسلح

کشور ما با داشتن مناطق کوهستانی فراوان همواره با معضل شیب های خاکی روبرو میباشد. چراکه به عنوان یک مانع برای توسعه راه های ارتباطی محسوب می‌شوند. هر ساله بارش باران و برف موجب می‌شود تا این خاک نامرغوب رانش پیدا کرده و متاسفانه جان تعداد زیادی از انسان ها گرفته شود. علت آن نیز جنس خاک و ناپایداری شیب ها بوده که سبب شده تا مهندسان راه حل های مختلفی برای این معضل ارائه دهند. سیستم دیوار خاک مسلح یکی از اصلی ترین مواردی است که برای حل این معضل مورد استفاده قرار می‌گیرد. اما قبل از آن شاید برای شما نیز این سوال پیش آید که خاک مسلح به چه معناست؟

خاک مسلح یک نوع خاکریز است که بوسیله عناصری مانند تسمه فلزی و شبکه های پلیمری، مسلح و مقاوم می‌گردد.

خاک مسلح توده خاکی مقاوم در برابر برش را تشکیل میدهد. استفاده از خاک مسلح معمولا در ديواره بزرگراه ها و جاده‌ ها، پايه پل ها، سازه ‌هاي خطوط راه‌ آهن، كانال ‌هاي آب و آبراه ها، ترانشه های خاکی در مناطق كوهستاني کاربرد فراوانی دارند.

اجزای تشکیل دهنده سیستم دیوار خاک مسلح، خاکریز، عناصر مسلح کننده و پوسته می‌باشد که در ادامه برای آشنایی بیشتر شما به معرفی مزایای خاک مسلح می‌پردازیم.

سیستم دیوار خاک مسلح

1- دیوار حائل خاک مسلح

هدف از ایجاد دیوار حائل خاک مسلح، مهار خاک و همچنین مقاومت در برابر فشاری است که از سمت خاک ایجاد می‌گردد.

اگر این سازه دارای شیب 70 درجه و یا بالاتر باشد، با استفاده از مسلح کننده های ژئوگریدی یک دیواره تقویت شده و مستحکم ایجاد می‌کنند تا استحکام و امنیت لازم را بوجود آورند.

دیوارهای حائل خاک مسلح در مقایسه با سازه های ثقلی معمولی بسیار انعطاف پذیر هستند و می‌توانند با طیف گسترده ای از شرایط سازگار شوند.

علاوه بر اینها مقرون به صرفه ترین راه حل برای دیوارهای نگهدارنده هستند.

دیوار حائل خاک مسلح

1-1- معرفی انواع دیوار حائل خاک مسلح

دیوار حائل سازه‌ای است که خاک را در پشت خود نگه داشته و مانع از ریزش آن می‌گردد. معمولا این دیوارها انواع مختلفی دارند که از بلوک های بتنی، قطعات بتنی پیش ساخته، بتن درجا، چوب  یا سنگ می‌توان در ساخت آنها استفاده کرد. از انواع این دیوراها برای اهداف بیشماری استفاده می‌شود. اما آنچه که در این مقاله بیشتر مورد بحث قرار خواهد گرفت دیوار حائل خاک مسلح است که به دو دسته تقسیم می‌شوند. در ادامه توضیح بیشتری درباره آنها خواهیم داد:

1-1-1- مسلح کننده های صلب:

معمولا در این روش از مسلح کننده هایی از جنس فولاد استفاده می‌شود که به شکل تسمه‌ ای و یا مش تولید می‌گردند. با توجه به سختی بالای عناصر مسلح‌کننده و رفتار ترد مصالح، رفتار این نوع دیوارها به شدت به جابجایی حساس می‌باشند. استفاده از این نوع مسلح کننده ها، در شیب های قائم صورت می‌گیرد. با توجه به صلبیت بالای این نوع از سیستم‌ دیوار خاک مسلح، رفتاری با شکل پذیری محدود را در ارتعاشات و لرزه ها تجربه می‌کنند.

1-1-2- مسلح کننده های انعطاف پذیر:

پیش تر درباره مسلح کننده هایی به نام ژئوگرید ها، ژئوتکستایل ‌های بافته شده و ژئوسل گفتیم.

این نوع از مسلح کننده ها از جنس پلیمر بوده و به دلیل طبیعت مصالح پلیمری از کرنش‌ پذیری زیادی نسبت به فولاد برخوردار هستند. میزان کرنش پذیری نیز با توجه به نوع پلیمر متفاوت خواهد بود؛ به این معنی که هر کدام می‌توانند تا مقدار قابل توجهی تغییر شکل یابند. این میزان تغییر شکل برای مناطق لرزه‌ خیز به دلیل ایجاد میرایی قابل توجه، می‌تواند مفید باشد.

ژئوبلوک در پل سازی

1-2- مزایای دیوار حائل خاک مسلح

  • استفاده از خاک مسلح باعث می‌شود تا سرعت کار به میزان چشمگیری افزایش یابد.
  • در این روش نیازی به پی سازی نیست. در واقع بر روی هر نوع زمینی می‌توان خاک مسلح را اجرا نمود.
  • مصالحی که برای اجرای آن به کار گرفته می‌شود ارزان قیمت بوده و به مقدار زیاد در دسترس می‌باشد.
  • مقدار خاکبرداری لازم جهت احداث این بناها نسبت به سازه های وزنی، کاهش چشمگیری دارد.
  • از مهمترين مزاياي استفاده از ديوارهاي خاك مسلح در مناطق شهري، زيبايي اين ديوارها است.
  • نیازی به فضای بیشتر از محدوده داخل شیب راهه نخواهد بود.
  • اجرای خاک مسلح باعث می‌شود تا دیوار حائل موجود، در برابر عوامل طبیعی مانند زلزله بسیار مقاوم باشند. مقاومت بهتری نیز در مقـــابل نشستهای نامساوی و ضربه خواهد داشت.
  • عملیات اجرایی کاملا به صورت مکانیکی انجام می‌گیرد؛ که این مورد سبب می‌شود تا سرعت و کیفیت کار بالا رود.
  • بدون توجه به ارتفاع و طول ديوار، سازه خاك مسلح در حين اجرا كاملاً پايدار است.
  • سرعت و سهولت اجرای خاک مسلح نسبت به ديوارهای حائل بيشتر است. همچنین نيازی به نيروی كارگر زياد و تجهيزات تخصصی ندارد. بسياری از اجزای اجرايی آن پيش ساخته بوده و این امر منجر به اجرای دقيق و سريع خواهد شد.
  • میزان استفاده از سیمان و بتن کاهش یافته و معمولا در نمای خارجی از قطعات پیش ساخته بتنی استفاده می شود.

مزایای دیگر دیوار حائل خاک مسلح:

  • استفاده از دیوار حائل با خاک مسلح یک روش استاندارد است. علاوه بر مقرون به صرفه بودن، تکیه گاه مناسبی برای پل هایی که در مسیر جاده ها و راه آهن قرار دارند، می‌باشد. همچنین این روش جایگزین مناسبی برای روش سنتی که اغلب با شمع گذاری و بتن مسلح انجام می‌گیرند، می باشد.
  • استفاده از این دیوارها هزینه های ساخت را تا 75 درصد کاهش می‌دهد و همچنین زمان ساخت را نیز در مقایسه با سیستم های سنتی دیوار حائل به حداقل می‌رساند.
  • این سازه در مقایسه با دیگر انواع دیوارهای حائل بسیار مقاوم و ماندگار می‌باشد.
  • استفاده از لایه های ژئوگرید برای تقویت خاک، افزایش ظرفیت باربری و افزایش مقاومت خاک بسیار مناسب می باشد. در واقع ساختارهای خاک تقویت شده قدرت باربری بیشتری دارند.
  • بر خلاف دیوارهای سنگی، جهت اجرای نمای مدولار ژئوبلوک نیاز به ملات و آب نمی باشد.
  • قطعات بتنی مدولار ژئوبلوک دوام فوق العاده ای در برابر سیکل های ذوب و یخبندان خواهند داشت.
  • لایه های ژئوگرید بسته به نیازهای زیبایی پروژه به صورت مکانیکی به طیف وسیعی از نما از جمله بلوک های مدولار ژئوبلوک، گلدان های بتنی، پانل های بتنی، گابیون و … متصل می‌شوند.
 
مزایای دیوار حائل خاک مسلح

1-3- انواع نمای دیوار حائل خاک مسلح

 

1-3-1- سیستم دیوار خاک مسلح با نمای برگشتی

 

نمای برگشتی
نمای برگشتی

1-3-2- سیستم دیوار خاک مسلح با بلوک مدولار

شرکت راه گسترش نامدار به عنوان شرکت پیشرو در تولید قطعات بتنی پیش ساخته نمادار توانسته است با داشتن نگرش مهندسی به توسعه استفاده از قطعات با کیفیت در پروژه های های دولتی و خصوصی کمک شایانی نماید.

راه گسترش نامدار

1-3-3- سیستم دیوار خاک مسلح ژئوگریدی پانلی با اتصال بودکین

 

اتصال بودکین

2- مبانی طراحی دیوار حائل خاک مسلح

حالتهای حدی دیوارهای خاک مسلح به دو دسته تقسیم می شوند.

2-1- مکانیزم های گسیختگی کلی

که مانند مکانیزم های دیوارهای وزنی می باشد

2-2- گسیختگی های مرتبط با مسلح کننده ها

مکانیزم های گسیختگی

اشتراک گذاری مطالب این صفحه در :

امکان ارسال دیدگاه وجود ندارد!